“Salut! Recent i s-a atras cuiva atenţia cu faptul că expresia “Vă mulţumim că ne-aţi ales pe noi” e pleonasm. Tu ce parere ai despre această expresie ?” – Alex

Sunt mai multe expresii care se potrivesc acestui tipar, cea mai cunoscută probabil fiind dă-mi și mie. Există oameni care, pe bună dreptate, susțin că dă-mi ar fi suficient pentru a fi înțeles mesajul. La fel am putea spune doar vă mulțumim că ne-ați ales și, similar, nu ar exista ambiguitate.

Însă, în situații de acest gen, consider că se dorește (și se obține) întărirea mesajului, și nu un pleonasm. Și pentru că tot am amintit de întărire, să vedem și un exemplu care folosește pronumele cu același nume: El însuși a mâncat 3 porții. Nici aici nu putem spune că expresia el însuși este un pleonasm chiar dacă aduce împreună două pronume ce au, aparent, același sens.

Sau putem merge chiar mai departe și spunem: Tu însuți ți-ai făcut-o singur cu mâna ta. Acest exemplu conține o pletoră de pronume cu același sens, dar tot nu cred că formează un pleonasm.

În concluzie consider că putem accepta și variantele dă-mi și mie sau vă mulțumim că ne-ați ales pe noi.

Notă: observațiile din acest articol reprezintă opinia mea și nu sunt bazate pe documente oficiale. Dacă sunteți de altă părere, vă rog să argumentați folosind surse credibile și îmi voi modifica (însumi) poziția.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *