Recomandare: când mai sunt angajați oameni care imprimă afișe pe bandă rulantă, să se specifice în ofertă: “candidatul trebuie să aibă primele patru clase”.
Astfel poate se vor prezenta doar persoane care fac distincția între nu fi rece și nu fii rece.
Am si eu o nedumerire daca ma poti lumina.
Cum e corect?
Fi mai explicita.
Fii mai explicita.
Fara “!”
Verbul “a fi”, în situația de față, este la imperativ chiar dacă pui sau nu semnul exclamării.
Așadar forma corectă este “Fii mai explicită”.
fragment din ce-am mai zis şi pe facebook, după ce-am aflat de site-ul ăsta:
verbul “a fi” suportă multe chestii, precum şi tăierea unui “i” la imperativ negativ: “te rog, fii isteţ şi ţine-ţi gura” vs. “te rog, nu fi greenhorn şi documentează-te înainte”, deoarece foloseşte forma de infinitiv, ca la condiţional-optativ (probabil e nevoie să intru-n detalii şi cu ăsta, dar mi-e lene. sper că măcar ai auzit de el). alte exemple de verbe la imperativ care folosesc forma de infinitiv doar la negativ: “te rog, fă bine şi nu mai vorbi” vs. “te rog, nu face prostia să te simţi jignit pentru că habar n-ai gramatică”, “te rog, du îndreptarul ortografic, ortoepic şi de punctuaţie înapoi la bibliotecă, poate are cineva nevoie de el” vs. “te rog, nu duce mai departe un link absolut tâmpit”.
în rest, simpla idee de a face un site numit analfabeti.ro mi se pare o cruntă pierdere de vreme. sper că nu e nevoie să argumentez.
mda. my bad. am crezut că aţi pus acelaşi poster ca deşteptul de pe facebook. practic, n-am făcut decât să vă dau dreptate, dar cu explicaţiile de rigoare.
în rest, tot cred că site-ul ăsta e pierdere de vreme.
Am notat faptul că site-ul este o pierdere de timp și voi încerca să țin cont de asta pe viitor. 🙂
Dar, într-o notă mai serioasă, prefer să mă corecteze cineva (chiar și pe un ton sarcastic) care știe despre ce vorbește decât să mă înjure, în trecere, un analfabet.
În concluzie îți mulțumesc pentru comentarii.
Si totusi care e justificarea logica pt. eliminarea unui i in cazul negatiei?
E doar asa o regula de dragul de a fi acolo?
Dacă aș ști să răspund la această întrebare, poate aș înțelege și de ce spunem ‘eu sunt’ în loc de ‘eu fiu’ (pornind, de exemplu, de la ‘a ști’ -> ‘eu știu’).
Verbul ‘a fi’ prezintă cele mai multe neregularități (și nu doar în limba română). Ne rămâne doar să le conștientizăm și să le acceptăm (în măsura în care ne și dorim asta).