Pronumele personal are forme la persoana a III-a, numărul singular (lui, ei) și plural (lor)
Pronumele posesiv are forme proprii la persoana a III-a, numărul singular (al său, a sa, ai săi, ale sale).
Exemple (pentru pronumele personal):
Casa este a lui.
a lui = pronume personal, persoana a III-a, numărul singular, precedat de articolul posesiv genitival “a”, cazul genitiv (pentru că răspunde la întrebarea a cui?), funcția sintactică de nume predicativ
Casa lor este mai mare.
lor = pronume personal, persoana a III-a, numărul plural, cazul genitiv, funcția sintactică de atribut pronominal genitival
După cum reiese din exemplele de mai sus, pronumele personal nu poate avea valoare adjectivală.
I-am dat cartea ei.
Exemplul de mai sus este ambiguu din punct de vedere al cazului în care stă pronumele personal ei și a funcției sintactice pe care o îndeplinește.
Dacă vreau să comunic faptul că am (avut) în posesie cartea ei și am dat-o, avem de-a face cu un atribut în cazul genitiv (pentru că pronumele determină substantivul cartea).
Dacă vreau să comunic faptul că am avut în posesie o carte și i-am dat-o ei, avem de-a face cu un complement indirect în cazul dativ (pentru că pronumele determină verbul am dat).
Exemple (pentru pronumele posesiv):
Ai săi merg la munte.
ai săi = pronume posesiv, un posesor și mai multe obiecte posedate, persoana a III-a, genul masculin, numărul singular, cazul nominativ, funcția sintactică de subiect
Părinții săi merg la munte.
săi = adjectiv pronominal posesiv, un posesor și mai multe obiecte posedate, persoana a III-a, genul masculin, numărul singular, cazul nominativ (pentru că ia cazul subiectului), funcția sintactică de atribut adjectival
Am întâlnit cel puțin un site unde se specifica faptul că putem diferenția un adjectiv pronominal posesiv de pronumele posesiv prin faptul că nu prezintă articol posesiv. Însă acest lucru nu este corect. Dacă adjectivul precedă substantivul pe care îl determină, acesta prezintă articolul posesiv.
Ai săi părinți merg la munte.
ai săi = adjectiv pronominal posesiv, un posesor și mai multe obiecte posedate, persoana a III-a, genul masculin, numărul singular, precedat de articolul posesiv ai, cazul nominativ (pentru că ia cazul subiectului), funcția sintactică de atribut adjectival
Singurul mod cert prin care putem recunoaște un adjectiv pronominal posesiv este dacă determină (sau nu) un substantiv.
În cazul pronumelui posesiv, genitivul și dativul se recunosc după prezența articolului posesiv alor.
Tu cum le-ai spus alor tăi?
alor tăi = pronume posesiv, un posesor și mai multe obiecte posedate, persoana a II-a, numărul singular, genul masculin, cazul dativ, funcția sintactică de complement indirect.
in propozitia : Din cauza ta, am pierdut trenul .
avem un adjectiv pronominal posesiv Si o locuţiune prepoziţională în cazului genitiv. Unde-i substantivul .?
Ai dreptate că “din cauza” este o locuțiunea prepozițională, dar este formată dintr-o prepoziție simplă (“din”) și un substantiv de gen feminin și număr singular (“cauza”).
“Ta” este un adjectiv pronominal posesiv de gen feminin și număr singular.
Desigur, problema pe care ai ridicat-o rămâne validă și voi face modificările necesare în cazul în care găsesc o altă explicație care să acopere și astfel de excepții.
Mulțumesc,
Mihai
Cum ne dam seama cand cuvantul “lor” este pronume personal sau posesiv? Mie imi este cam greu sa fac diferenta deoarece au aceeasi forma.
Pronumele posesiv nu are forme proprii pentru persoana a III-a plural. Se folosește “lor” care este pronume personal în cazul genitiv.
Cel puțin eu așa am învățat. Însă nu știu dacă au apărut între timp surse care să contrazică această teorie.
I-au luat pe copiii lor la munte.
Ce este „lor” în acest caz? Multumesc!