An de an, românul așteaptă cu sufletul la gură circul național denumit neinspirat Bacalaureat pentru a chicoti ca o adolescentă înamorata  la auzirea perlelor. Însă, în acest an, Ministerul Educației ne-a pregătit o surpriză: a interzis tuturor profesorilor să mai colecteze minunile debitate de micile genii contemporane (*mulțimea dezaprobă*).

Explicația a fost că “nu vor ca elevii să mai fie ridiculizați”. Acum nu știu cum mai stă treaba, dar, când făceam eu școala generală, mi s-a spus că eșecurile elevilor sunt cauzate de incompetența profesorilor. O fi asta o mentalitate învechită?… se poate. Totuși trebuie să existe și un gram de adevăr acolo. Trebuie să acceptăm faptul că Ministerul Educației are o vină considerabilă pentru rezultatele din ce în ce mai dezastruoase și poate chiar asta încearcă să mușamalizeze.

În aceste condiții ne salvează prietenii noștri de peste Prut. Adevarul a cules o găleată de perle din tezele elevilor. Dintre acestea vi le prezint și eu pe cele care le-am considerat mai interesante:

„Cu trup şi suflet“ înseamnă a avea încredere într-o persoană care te-a pătruns.

Omul este fericit atunci când dragostea-i ajunge până-n fund.

Ca în poezia „Pe lângă plopii fără solzi“[…]

Nam nici o ideie cum trebuiam să mai dezvolt ideia aceasta, că poiezia este compusă aşa că nam nici o emoţie pozitivă asupra ei.

[…]bărbaţi cu ochii mari şi pe alocuri curioşi.

Vitoria Lipan şi-a înmuiat bine picioarele în apa poporului român.

Pronumele le arată o direcţie, aici poetul demonstrează că adoarme…

Vezi și: Perle BAC 2013 – Timiș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *