nu-mai-scoateti-becurie

Recomandare: întrebați la grădina zoologică din apropiere, poate le-a scăpat vreun animal și a început să scrie afișe. Oare nu i-a fost frică să sară gardul? Dacă se corenta (sau chiar curenta)?  Cred că țipa de îl lua draci… sau poate îl luau dracii dacă intenționa să facă acordul și să nimerească numărul de “i”-uri.

Îi mulțumesc lui Cookie-Rookie pentru poză.

5 thoughts on “Nu mai scoateți becurie”
  1. Bună,

   Vezi articolul legat de gradele de comparație ale adjectivului. “Enorm de” se încadrează în mărcile superlativului absolut (alături de “foarte”, “extrem de” etc).

   Astfel, în funcție de gradul de comparație, poți obține următoarele formulări: mult -> mai mult -> cel mai mult -> enorm de mult.

   Deci nu este pleonasm.

    1. În exemplul de mai sus nu “enorm” este cel care primește grad de comparație, ci “mult”.

     Greșeala vine de la faptul că l-am asemuit pe “extrem de” cu “enorm de”. Ori nu sunt ambele mărci ale superlativului. În primul caz ne putem referi atât la foarte puțin, cât și foarte mult (adică la extremități). Însă, în cel de-al doilea caz, “enorm” (prin semnificație) ne poate duce cu mintea doar la foarte mult.

     În concluzie: “enorm de mult” este pleonasm, iar “enorm de puțin” este oximoron (deși nu știu dacă ar putea cineva sa folosească vreodată această expresie).

     Îmi cer scuze pentru mesajul anterior care este eronat și îți mulțumesc pentru intervenție.

     O zi bună,
     Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *