Iată că ne lovim iar de acea situație care îi stresează pe unii în care ambele forme sunt corecte și trebuie să știm când le folosim.
Cel mai des întâlnim adverbul încontinuu care are sensul de mereu sau întruna (care – atenție! – în acest caz se scrie tot legat). Exemplu: Ninge încontinuu.
Dar putem găsi și prepoziția în alături de adjectivul continuu (ceva mai rar, ce-i drept). Exemplu: Stă în continuu stres.
Și acum momentul pe care îl așteaptă publicul: dacă explicațiile de mai sus nu au fost suficiente, cum ne dăm seama când folosim forma legată și când scriem despărțit? Pentru aceasta este necesar doar să-l înlocuim pe încontinuu cu unul dintre sinonimele sale (în general se potrivește cel mai bine întruna).
Dacă propoziția își păstrează sensul, folosim forma legată. Dacă propoziția o ia pe arătură și se apucă să cosească iarbă pentru animale … nu mai știu ce să zic.
Exemple:
Ninge încontinuu. / Ninge întruna.
Stă în continuu stres. / Stă întruna stres.
In continuu cred ca provine de la in mod continuu unde mod este eliptic.Pe vremea comunismului noi l-am invatat asa,dar dupa 1990 gramatica academiei s-a modificat.Un alt exemplu este niciunul (a,unele unii) care nu este scris corect devreme ce permite intercalarea unei alte parti de vorbire,cum ar fi nici “macar” unul,deci cum e posibil sa scriem legat?