10492270_649627728453046_369914104258920529_n

Nu știu daca a mai fost această întrebare. Din păcate, nu-mi permite timpul să verific. Anyway, eu știam că se scrie ,,disertație”. Am căutat și-n DOOM (am o versiune descărcată de pe internet. Deci, nu garantez că este și de încredere) și am găsit tot „disertație”. Menționez că poza nu-mi aparține, fiind preluată de pe site-ul unei firme de birotică. Mulțumesc anticipat!

Edit (Mihai):

Și eu prefer să tratez cu scepticism informațiile pe care le găsesc pe internet pentru că, de multe ori, au surse incerte. Așa că am apelat la varianta de DOOM publicată (pe hârtie) și am găsit următorul extras:

doom2

Despre dizertație nu am găsit nimic, deci putem concluziona că disertație este singura variantă corectă. Am verificat și câteva dicționare online care dau varianta cu z ca acceptată, dar, în absența acesteia din DOOM, eu aș evita să o folosesc.

Sincer, mă așteptam să fie aceeași situație ca în cazul filosofie / filozofie unde ambele variante sunt corecte (deși prima este cea literară):

doom3

One thought on “Disertație sau Dizertație (cum se scrie corect?)”
  1. „Filosofie” este varianta corectă, având în vedere originea cuvântului (sophia – înțelepciune). „Zophos” înseamnă întuneric, ceea ce nu ar avea sens (dragoste de întuneric).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *