Iată un subiect controversat: este expresia “marea majoritate” un pleonasm?

Răspunsul la această întrebare a fost oferit de domnul George Pruteanu în emisiunea “Doar o vorbă SĂŢ-I mai spun”: Nu, “marea majoritate” nu e pleonasm, deoarece o majoritate poate fi mică, la limită (51%) sau mare (99%).

Doar pentru că nu se foloseşte expresia “mica majoritate” nu înseamnă că opusa acesteia devine automat pleonasm.

Altă discuție similară: majoritatea este sau majoritatea sunt?

14 thoughts on “Despre pleonasme (“marea majoritate”)”
  1. De cand reprezinta Dl. Pruteanu dreptatea absoluta in lingvistica? Aberatia spusa de el incalca din punct de vedere logic definitia “majoritatii”. Si de ce? Doar pt a nu-si recunoaste o greseala a propriei exprimari? E cel mai stupid lucru pe care l-am auzit vreodata: “Nu, “marea majoritate” nu e pleonasm, deoarece o majoritate poate fi mică, la limită (51%) sau mare (99%)”. Domnule Pruteanu, mai treceti pe la lectii de logica de clasa a 9-a, si eventual pe la matematica.. “Majoritatea” se refera la cea mai mare parte dintr-un grup/masa si atat. Nu aveti cum compara doua majoritati de elemente, din grupuri diferite ca sa dati procentaje, ca atunci vin eu si va intreb, prin regula reducerii la absurd: sa presupunem ca aveti dreptate cu acele procentaje, prin urmare avem un grup de gaste de 100 de bucati, din gare gansaci sunt 51. Rezulta o “mica majoritate” din spusele Dvs. de 51%. Iar pe de alta parte, avem un grup de 10 vaci, din care 9 sunt boi, adik 90%..”marea Dvs. majoritate”..deci dupa cele spuse , ar rezulta clar ca marea majoritae de 90% boi, este mai mare decat “mica majoritate” de 51% gansaci..ceea ce NU este adevarat: gansaci =51, boi =9 (Quod erat demonstrandum). Deci cuvantul majoritate se refera strict asupra unui grup, unde majoritatea este doar una, fie ea la limita, sau covarsitoare sau absoluta. Dar in nici un caz mica sau mare 🙂 Si poate ca data viitoare va ganditi mai bine in a lansa “noi reguli” doar ca sa apara la televizor, ca sa intrati in istorie sau sa le ia o intreaga tara,deja indobitocita indeajuns, drept bune…ca vezi Doamne, au venit din partea lui Pruteanu, deci trebuie sa fie litera de lege corecte 🙂

  2. Eu nu sunt sunt lingvist, dar vad lucrurile cam asa: Majoritate inseamna un procent de peste 50% si nu suporta grade de comparatie. Folosirea uneori a expresiei “marea majoritate” urmareste doar sa accentueze faptul ca procentul respectiv (de ex. 90%) este mult mai mare decat jumatatea strict necesara.
    Referitor la substantivul colectiv majoritate, eu unul cred ca suna mai romaneste sa spunem “majoritatea pietonilor trec pe verde”, decat “majoritatea pietonilor trece pe verde”, pentru ca de trecut strada o trec pietonii, nu majoritatea!
    Asta e parerea mea …

  3. majoritate = mare parte din ceva. Marea majoritate = marea mare parte din ceva ?
    e atat de logica chestia asta, dar noi trebuie sa ne luam dupa toate tampeniile pe care le spune orice talamb.

  4. Mesaj către toți comentatorii de până acum … sunteți vază, tufă de veneția sau lemn tămâie fraților.
    Chiar mă mir … cum ați trecut voi prin școală, ați chiulit de la orele de gramatică, nu ați avut un profesor calificat sau ce s-a întâmplat?
    Am citit cometariile și am auzit pe aici doar despre reducere la absurd, procente și ”logică”.
    Ați ați auzit măcar așa în treacât de morfologie, de adjective și de gradele lor, de sintaxă, de atributele adjectivale și substantivale de subiect și predicat și de acordul dintre ele? Da știu așa este românul își dă cu părerea peste tot și în toate dar în marea majoritate este total pe lângă.

    Domunu Bou Prutean .. lasă latinismele că nu sunt de tine și pune mâna pe o carte de gramatică auzi și tu chestie să compari boii cu gâștele. … logica ta mă uimește …. pentru că lipsește cu desăvârșire?

    AndreyCuY … ori pruteanu este prost cu diplomă ori mai degrabă tu esti un caz mai special de prost fara diploma.

    Când spun marea majoritate nu înseamnă că îi pun grad de comparație pentru că acestea sunt caracteristici ale adjectivelor și nu ale substantivelor.
    Cu un mic efort mintal ne aducem aminte de cartea de gramatică din generală care ne spunea că adjectivele sunt atribute care se adaugă substantivelor pentru a le

    caracteriza și că adjectivele au mai multe grade:
    pozitiv: bun, rece, cald, MARE, mic, etc.
    comparativ: mai, lafel de, mai puțin
    superlativ: cel mai, cel mai puțin, foarte, teribil .

    Majoritatea este un substantiv feminin și nu un adjectiv pentru că el desemnează o entitate astfel că putem avea o majoritate sau două majorități.
    La această majoritate pot să adaug orice adjectiv doresc. Dacă vreau pot să spun că majoritatea este cârcotașă că este necalificată, că este rea ori că este nasoală și

    chiar că este mare sau chiar covârșitoare ori impresionantă.

    În parlament, de exemplu, marea majoritate a legilor se adoptă cu majoritate relativă iar restul cum sunt legile organice, se adoptă cu majoritate absolută.
    Putem să avem astfel și o majoritate de două treimi care este MAI MARE decât o majoritate simplă de 50%+ 1.

    După cum ați văzut majoritatea poate să fie mare sau mică, încercați să vă dați jos acei ochelari de cal și luați lucrurile în mod firesc.
    Da putem spune MAREA MAJORITATE, da putem spune MAJORITATE COVÂRȘITOARE, da putem spune majoritate absolută, da putem spune majoritate relativă.

    Domnu inginer, în cazul în care sunteți inginer, în meseria dv. ați văzut vreun lingvist să-și dea cu părerea??
    Cu toate că sunt revoltat nu pot să nu iau o oarecare dreptate dl. inginer. Acordul se face cu subiectul care este majoritatea dar se poate face și cu copii care trec (adică cu atributul element de sintaxă al propoziției), acest acord fiind numit după înțeles. Adică spunem
    @Majoritatea copiilor trec strada la culoarea verde.@ iar când subiectul este lipsit de atribut spunem @Majoritatea trece la culoare verde.@

    Stimabililor studiați puțin gramatica din generală și apoi veniți să îl faceți bou pe Pruteanu. în plus, măcar atunci când vreți să vă dați rotunzi pe probleme de limba română încercați să scrieți cu diacritice.

    1. Sau cand incerci tu sa te dai rotund, incearca sa folosesti VIRGULA. Stii tu, chestia aia mica si neinsemnata..

  5. “Bou Pruteanu”… esti tatal prostilor.
    :))
    Nici nu era nevoie de Pruteanu pentru a explica ca “marea majoritate” nu-i un pleonasm. Tine de logica elementara ca nu este vorba de absolut niciun pelonasm.

  6. Daca ranforsam dupa DEX cuvantul “majoritate”,vom obtine “mare parte”. Daca aceasta forma ranforsata o vom insoti de ajectivul “mare”,ce vom obtine? “marea mare parte”.Deci,corect sau incorect?

    1. Aura, definitia din DEX este gresita. “Mare” nu este echivalent cu 50%+1. Majoritate ar trebui sa fie definit ca o “parte dominanta”, nu doar mare. Si atunci o sa iti mearga alaturarea.

      Raspunsul lui IQ este magnific. Restul (care l-ar contrazice), tacere.

  7. Fraţilor, ori aveţi marea majoritate NU ESTE PLEONASM. Cred că răsunsul lui IQ… este lămuritor. Mai bine ar fi să începeţi să vorbiţi bine limba română şi să nu mai folosiţi snobisme ca super O.K. pentru că sunt expresii de tot c..tul.

  8. defectul romanilor…se dau destepti si au atitudine superioara desi nu e cazul;pt ca daca ar avea carte si inteligenta,ar discuta omeneste ,politicos,fara jigniri,in special pe net,si nu fata-n fata.

  9. Dupa ce am citit toate comentariile, nici un argument adus nu mi se pare total satisfacator insa de departe cel al lui iQ e cel mai nereusit.
    E corect ce a scris,gradele de comparatie sunt specifice adjectivelor insa sa sa spui ca langa majoritate poti pune orice adjectiv inclusiv marea e echivalent cu a spune ca langa substantivul baba poti pune adjectivul batrana.Gresesc ?
    Din comentariile de mai sus, doar Bou Prutean mai are habar vad.Cei care critica, veniti cu argumente, insa nu lamentabile ca si iQ.

  10. “Marea majoritate” nu e pleonasm… Asta de cand? Ca, in alte anii 2000, toti profesorii ziceau ca e, peste tot scria ca e.

    Sa nu mai spun ca “majoritate” = “cea mai mare parte”, deci “marea majoritate” = “cea mai mare mare parte” sau “marea parte cea mai mare”?!

    Si cica “marea majoritate” = 99%, iar 51% e… “mica majoritate”? (ciudat cum de nu am auzit niciodata spunandu-se “mica majoritate”) Si cine stabileste procentajele astea, nu stiu, iar daca sunt exacte, de ce nu se folosesc? Iar cand e impartit in trei, gen 30%, 33% si 37%? Avem “mica majoritate”, “media majoritate” si “marea majoritate”? Atunci, care este minoritatea? Sau 30% e minoritatea, 33% este mica majoritate, iar 37% este marea majoritate? Sau 30% e mica minoritate, 33% e marea minoritate, iar 37% e marea majoritate? Dar e o singura majoritate in cazul asta, de ce e mare? Sau e mica, pentru ca e mai aproape de 51%? Ori e mica deoarece e apropiata de marea minoritate?

    E chiar amuzant de stupida toata treaba asta, m-am distrat scriind acest comentariu.

    Iar daca nici acum nu-i clar ca e complet ilogic sa folosesti “marea majoritate”, atunci n-are rost sa va mai documentati, inseamna ca va intereseaza doar argumentele care va sustin parerea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *