Expresia asta se folosește atât de des încât am putea crede că este corectă, dar totuși nu este.

Motivul este unul simplu: conjuncția “totuși” are același rol și semnificație ca și conjuncția “dar”. Iar când alăturăm două cuvinte cu același înțeles obținem … un pleonasm.

Să spui dar totuși este la fel de greșit ca și atunci când spui dar însă.

5 thoughts on “Despre pleonasme (“dar totuși”)”
  1. Asist pe web in live la o festivitate elitista care se desfasoara la Palatul Brancoveanu : inmanarea premiilor Brancoveanu in anul de comemorare a 300 de ani de la decapitarea lui Constantin Brancoveanu. Cu consternare, imi zgarie urechile folosirea acestui pleonasm de catre prezentatorul ultimului premiu, nici nu i-am retinut numele, nici nu merita ……. Ce jena ……

  2. Dumneavoastra dati lectii, desi nu prea stapaniti gramatica. “Totusi” nu este conjunctie, ci adverb concesiv. Adverbul “totusi” nu este nici macar echivalent cu o conjunctie, pentru ca el nu introduce propozitii in fraza. “Totusi” este echivalent cu locutiunea adverbiala concesiva “cu toate acestea”. Daca il inlocuim cu “cu toate acestea” parca nu mai suna a pleonasm. Ce ziceti: “Dumneavoastra nu cunoasteti bine valorea gramaticala a cuvintelor, dar, cu toate acestea,va credeti in masura sa catalogati pe altii drept analfabeti”. Eu zic ca nu e pleonasm. Nici “dar totusi” nu e pleonasm…

    1. Salut,

      Trebuie să admit faptul că nu pot fi mereu la curent cu toate modificările. “Totuși” era conjuncție când am studiat eu această parte de vorbire. Văd că, între timp, și-a modificat valoarea gramaticală în DOOM2 (pe care mă încăpățânez să îl respect în ciuda aberațiilor pe care le conține).

      Ba, mai mult, văd că i-a fost schimbat și înțelesul în DEX 2009, ceea ce mi se pare o idioțenie de proporții epice.

      Deci da, ai dreptate în privința lui “totuși” că este adverb și poate ai dreptate și că “dar totuși” nu (mai) este pleonasm, dar asta nu mă va convinge să folosesc o expresie care – mai bine de un sfert de secol din viața mea – a constituit o greșeală gravă.

      Mihai

      1. Pentru că ați menționat faptul că, pe vremuri, „totuși” era conjuncție, țin să vă contrazic. „Totuși” nu a fost niciodată conjuncție, cel puțin nu în intervalul de timp la care vă referiți. Gramatica Academiei (1966): „Grupa adverbelor și locuțiunilor adverbiale de mod […]. Tot aici pot fi clasate și adverbele și locuțiunile adverbiale «deci», «așadar», «prin urmare», ca și «totuși», «cu toate acestea», care cumulează în frază și funcțiunea de conjuncții, respectiv de corelative ale conjuncțiilor” (vol. 1, p. 306); „Adverbe și locuțiuni adverbiale de mod cu înțeles concesiv (care pot fi folosite în regenta propoziției concesive): «totuși», «cu toate acestea»” (vol. 1, p. 310). E drept că „deci” și „așadar” sunt trecute și în categoria conjuncțiilor conclusive (vol. 1, p. 387), dar „totuși” nu apare nicăieri doar cu calitatea de conjuncție, ci ca un adverb care poate cumula și această calitate, dar numai în situația în care introduce o concesivă. Or, „dar” e adversativ, nu concesiv și nu e nicio problemă să stea lângă „totuși”. Uneori, în anumite contexte, „totuși” poate cumula și valoarea adversativă, și atunci pare nenatural să alături „dar” și „totuși”; în altele însă, își păstrează mai pregnantă valoarea concesivă și nu mai este deranjantă folosirea acestei alăturări. Un exemplu de acest fel: „El este infinit și mai presus de înțelegerea umană, dar totuși cunoscut prin faptul că li S-a descoperit oamenilor”. Aici fiecare element are propria valoare.

  3. Nu stiu decat gramatica pe care am invatat-o in scoala generala si nici pe aceea foarte bine. Discutiile de mai sus sunt peste nivelul meu.Si ,,totusi” indraznesc sa semnalez un caz in care folosirea acestui cuvant ma deranjeaza rau de tot. Este o reclama la Radio Romania Actualitati care incepe asa ; Esti in favoarea pacii si TOTUSI pentru un viitor lipsit de poluare…Chestia asta se repeta de mai multe ori pe zi si de fiecare data ma enervez.Am eu o problema ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *