Există mulţi oameni care invocă norocul divin atunci când aruncă bani în direcţia Loteriei Naţionale. Şi, dintr-aceştia, surprinzător de mulţi sunt afectaţi atunci când nu câştigă.

Dar de ce nu câştig la loto? Răspunsul este în numere, dar nu în cele extrase şi nici în arta fascinantă a numerologiei. Realitatea se regăseşte într-o ramură a matematicii numită statistică.

Să presupunem că ai jucat o variantă simplă la 6 din 49 şi să mai considerăm şi faptul că extragerile nu sunt trucate. Se extrag 6 bile diferite, iar şansele să fi ales una dintre ele sunt 77.5% (o medie de aproape 13% pentru fiecare bilă). Deci, în cazul în care nu nimereşti niciun număr, nu fi şocat. Aproape un sfert din oamenii care au jucat la loto se pot regăsi în aceeaşi situaţie.

Ca să nimereşti două numere şansele scad dramatic (de mai bine de 10 ori). Statistica ne arată că doar 7.25% dintre oameni au acest noroc.

De la 3 numere încolo intrăm în bani (subiectul preferat al oricărui jucător). Suma este mică, suficientă cât să mai “tragi” o dată, dar este mai bună decât nimic (nu aşa se zice?). Problema-i că şansele să realizezi acest lucru sunt 0.51%.

Iar mai departe trebuie să abuzez copios de tasta 0:

  • ca să nimereşti 4 numere: 0,024%
  • ca să ghiceşti 5 numere: 0,00069%
  • ca să iei marele premiu: 0,0000072%

Un scurt rezumat pentru cei care nu au răbdare să citească: de ce nu câştigi la loto? Pentru că matematic ai aproape 99.5% şanse să pierzi şi puţin peste 0.5% să câştigi orice sumă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *