Există mulţi oameni care invocă norocul divin atunci când aruncă bani în direcţia Loteriei Naţionale. Şi, dintr-aceştia, surprinzător de mulţi sunt afectaţi atunci când nu câştigă.

Dar de ce nu câştig la loto? Răspunsul este în numere, dar nu în cele extrase şi nici în arta fascinantă a numerologiei. Realitatea se regăseşte într-o ramură a matematicii numită statistică.

Să presupunem că ai jucat o variantă simplă la 6 din 49 şi să mai considerăm şi faptul că extragerile nu sunt trucate. Se extrag 6 bile diferite, iar şansele să fi ales una dintre ele sunt 77.5% (o medie de aproape 13% pentru fiecare bilă). Deci, în cazul în care nu nimereşti niciun număr, nu fi şocat. Aproape un sfert din oamenii care au jucat la loto se pot regăsi în aceeaşi situaţie.

Ca să nimereşti două numere şansele scad dramatic (de mai bine de 10 ori). Statistica ne arată că doar 7.25% dintre oameni au acest noroc.

De la 3 numere încolo intrăm în bani (subiectul preferat al oricărui jucător). Suma este mică, suficientă cât să mai “tragi” o dată, dar este mai bună decât nimic (nu aşa se zice?). Problema-i că şansele să realizezi acest lucru sunt 0.51%.

Iar mai departe trebuie să abuzez copios de tasta 0:

 • ca să nimereşti 4 numere: 0,024%
 • ca să ghiceşti 5 numere: 0,00069%
 • ca să iei marele premiu: 0,0000072%

Un scurt rezumat pentru cei care nu au răbdare să citească: de ce nu câştigi la loto? Pentru că matematic ai aproape 99.5% şanse să pierzi şi puţin peste 0.5% să câştigi orice sumă.

5 thoughts on “De ce nu câştig la Loto?”
 1. Cu siguranta, Loteria Nationala poate aduce noroc in viata ta si iti poate schimba comportamentul, insa este important sa intelegi ca statistica nu poate fi de partea ta de fiecare data. Trebuie sa-ti pastrezi speranta si in acelasi timp sa respecti regulile statisticii pentru a te mentine in calea castigarii. Sa stii ca exista noroc divin poate ajuta mult, dar lasati norocul sa va fie alaturi in orice aruncati bani si nu puteti fi siguri ca veti castiga.

 2. Este uimitor cat de putin noroc ai cand vine vorba de Loterie. Numerele matematice iti permit sa calculezi sansele reale de a castiga un premiu atunci cand incerci sa ratezi 6 numere. Exista mereu o linie fina intre noroc si stiinta si articolul tau ne ajuta sa intelegem diferenta. Era foarte interesant sa citesc aceasta explicatie si sa vad cum functioneaza matematica in ceea ce priveste natura norocului. Multumesc pentru postare!

 3. La un astfel de subiect, Loteria poate fi privita ca un cadou oferit de noroc. Desigur, codul poate fi invins cu rabdare, informatie, si putin noroc. Oricum,de asemenea,ele pot fi vazute ca o sursa de divertisment si de entuziasm. Din fericire, exista si variante care nu implica banii, asa ca oricine poate incerca sa cunoasca si sa inteleaga putin din maeztria matematica a jocurilor de noroc. Bucura-te de jocul tau si, daca se poate, ia-ti un noroc mai mare cand tragi numerele norocoase. Succes!

 4. 1.Este oare “norocul” , Divin?
  2. Vrea Dumnezeu ca noi să ne îmbogățim rapid?
  Și
  3. Boss la limba română, și boss la mate?
  Respek wa wa wee wa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *