Termenul leet (1337, l33t sau alte versiuni) a apărut prin anul 1980 și provine de la cuvântul (din engleză) elite. La origine era un limbaj folosit de hackeri pentru ca anumiți termeni cheie să fie mai dificil de căutat sau chiar înțeles. Ca exemplu: termenul hacker s-a transformat în H4x0r.
În zilele noastre, leet face referire la niște oameni cu un nivel al IQ-ului invers proporțional cu numărul greșelilor (intenționate sau involuntare) pe care le fac. Ba mai rău, unii dintre ei cred că sunt deosebiți (sau chiar superiori) pentru că înlocuiesc unele litere cu cifre sau alte caractere care păstrează (vag) forma originală.
Poza de mai sus nu este un caz izolat. Vedem substituiri (pe plan fonetic, ce-i drept) ale literelor la tot pasul, atât de des încât aproape ne-am obișnuit cu ele și chiar le ignorăm uneori. Vorbesc aici despre următoarele înlocuiri: ca -> k, i -> y, sh -> ș, cu -> q și așa mai departe.
Din păcate, acest val de prostie nu va putea fi oprit decât dacă cei care scriu ca și cum ar fi fost născuți pe mIRC realizează că nu sunt deosebiți, iar “scriu cum vreau eu” nu este o justificare plauzibilă.