Am observat că multe persoane ajung pe acest website în cautarea diferenței dintre sunteți și sunte-ți (sau, mai bine zis, în căutarea variantei corecte).

Pentru a rezolva această enigmă, trebuie să ne gândim mai întâi de unde provine sunteți. Să-l lăsăm pe părintele gramaticii să ne lumineze:

Așa cum ne explică ilustrul domn Vanghelie, verbul “a fi” se conjugă (la modul indicativ, timpul prezent): eu sunt, tu ești, el/ea este, noi suntem, voi sunteți, ei/ele sunt

Care va să zică de aici provine sunteți și, din moment ce nu punem cratime la întâmplare în conjugarea verbelor, îl vom scrie legat. Forma sunte-ți nu există în limba română.

3 thoughts on “Cum se scrie corect? (sunteți / sunte-ți)”
  1. Credeam că televiziunile pot avea ,pe lîngă caracteristica comercială si una instructiv-educativă.Se pare însă că mă aflu într-o eroare.Tot mai frecvent ,prezentatorii alesi parcă numai pe criterii blonde schilodează limba română,ferm convinsi fiind că folosesc expresii academice.Paradoxul apare atunci cînd citim civiul acestor bagadele si aflăm cît de licentiati sunt,cîte mastere au sau de ce nu doctorate.Dar inevitabilul se produce pe nebăgare de seamă.Faci ce faci si ajungi la PLAGIATORI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *