Pentru a obţine forma “se merită”, va trebui să presupunem că “a merita” este fie un verb reflexiv, fie unul activ activ pronominal.
“A merita” nu este un verb reflexiv, la fel cum nici “a râde” (de exemplu) nu este reflexiv pentru că nu putem spune “eu ma râd” sau “ce m-am mai râs” (iar cine foloseşte această formă ar trebui să înceteze). În opoziţie se află verbul “a (se) gândi” pentru că spunem “eu mă gândesc (la ceva)”.
“A merita” este activ pronominal în următoarele cazuri: “Eu nu te merit.” / “Tu nu ma meriţi.” / “Ei se merită (unul pe altul).”
Aceste propoziţii mai pot fi scrise: “Eu nu merit pe tine.” / “Tu nu meriţi pe mine.” / “Unul merită pe altul.”
Iar acum să luăm acest exemplu (pentru care îi mulţumesc lui *Neo):
În acest caz nu putem reformula “Golf V merită pe sine” pentru ca este aberant, deci expresia se merită un Golf V este greşită.
“Cei doi soti nu se merita unul pe celalalt” – este corect sau nu?!
Este corect.
Acest exemplu se încadrează tot în activ pronominal, dar forma este negativă.
[…] http://analfabeti.ro/cum-se-scrie-corect-merita-se-merita […]
A merita se poate folosi și cu pronume, fără a fi reflexiv. Este doar o formă pronominală ca la “se poate, se zice, se aude”, etc și este folosită în situații impersonale, când nu te referi la nimeni anume. Poate fi pronominal fără a fi reflexiv. Se poate spune (sic!) “tu meriți” dar și “se merită”(impersonal, situație generală când nu faci referire la nimeni concret). “se merită ” nu-i reflexiv, ci doar pronominal. Faptul că e rostogolită noțiunea des, nu o face să fie corectă.