De fiecare dată când aud cuvântul înșală mi se pare că este o formă, mai degrabă, populară (sau poate un regionalism).

Din fericire acum am DOOM-ul și mă pot convinge că aceasta este, de fapt, forma literară.

După cum se poate observa, radicalul este “înș”, iar desinențele (terminațiile):
– “el” (persoana I) => înșel
– “eli” (persoana a II-a) => înșeli
– “ală” (persoana a III-a) => înșală, nu înșeală

Nu consider că aceasta este o greșeală capitală, dar, atunci când îți deschizi un site fără să verifici acest aspect, parcă tot meriți să râdă lumea puțin de tine.

4 thoughts on “Cum se scrie corect? (înșeală / înșală)”
  1. Mihai, fara dar si poate, acum 10-15 ani, de fapt pana atunci, se scria “inseala” . Limba romana a fost ciopartita de multi analfabeti cu diplome de mari profesori si se pare ca analfabetii au ajuns sa scrie si DEX-ul, sa fabrice carti de gramatica s.a.m.d (vezi profesori analfabeti care trebuie sa dea examen pentru functie). Eu am invatat gramatica limbii romane acum aproape 20 de ani si am avut 2 invatatori. Ambii foloseau cuvantul “inseala” la orele predate. Iar ca sa spunem ca invatatorii sau profesorii de acum 20 ani erau mai prosti sau analfabeti decat cei din ziua de azi, este o greseala enorma.

    Daca esti atent, insasi forma cuvantului “insala” pare “seaca”. Lipseste acel “e” pentru a completa cuvantul. Si ai avut dreptate in legatura cu faptul ca ti s-a parut ca e o forma populara, pana in momentul in care ai acceptat definita din dex si manualele modificate de analfabetii care au impanzit institutiile din Romania.

    Forma corecta este : “INSEALA” chiar daca un analfabet ce-si spune profesor de limba romana (vezi analfabetul/analfabeta de la diacritica.wordpress.ro )sustine contrariul. Cu aceasta forma am absolvit si voi continua sa o folosesc pentru totdeauna indiferent de parerile pseudointelectualilor ce se bat cu pumnul in piept ca limba romana de azi e mai corecta decat cea de acum 20 de ani.

    1. Și eu folosesc tot “înșeală”. Sunt dispus să accept forma fără “e”, dar nu știu dacă mă voi putea obișnui să o utilizez (mai ales în vorbire).

  2. la fel ca si “gresala” nu “greseala”…vezi gresala din comment “Nu consider că aceasta este o greșeală capitală…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *