Mulţi oameni confundă cele două expresii sau le folosesc la întâmplare, neştiind că există o diferenţă în semnificaţia lor.  Din punctul de vedere al celui care comunică, expresia “datorită” trebuie să fie legată de un efect pozitiv, pe când expresia “din cauza” este legată de un efect negativ.

Dar să luăm nişte exemple ca să se întipărească mai bine informaţia:

  • Datorită ploii, mi-a fost inundată casa.
  • Datorită ploii, am avut o recoltă bogată.
  • Din cauza ploii, mi-a fost inundată casa.
  • Din cauza ploii, am avut o recoltă bogată.

Propoziţiile sunt similare, dar, cu puţină atenţie, ne dăm seama că numai două dintre ele sunt corecte. Şi există o metodă destul de simplă cu ajutorul careia putem testa care sunt aceastea: să înlocuim expresiile problematice cu nişte sinonime (datorită = mulţumită, din cauza = din vina). Reformulăm:

  • Mulţumită ploii, mi-a fost inundată casa.
  • Mulţumită ploii, am avut o recoltă bogată.
  • Din vina ploii, mi-a fost inundată casa.
  • Din vina ploii, am avut o recoltă bogată.

Astfel se observă mai uşor că formulările corecte sunt să îi mulţumesc ploii pentru recoltă (propoziţia 2) şi să învinuiesc ploaia pentru inundaţii (propoziţia 3).

6 thoughts on “Cum se scrie corect? (datorită, din cauza)”
  1. Am aplicat, pana in prezent, aceeasi regula pentru datorita/din cauza, regula pe care mi-am insusit-o prin deductie din texte in care era aplicata, nu din dex. Recent, am hotarat sa pun la incercare aceasta invatatura, consultand dex-ul si am gasit “datorita” definit in felul urmator:

    DATORÍT, -Ă, datoriți, -te, adj. 1. (Despre o sumă de bani sau un bun) Care trebuie plătit, restituit cuiva. ♦ Cuvenit. 2. Provenit din sau de la…, cauzat, pricinuit de… ♦ (Cu valoare de prepoziție, în forma datorită) Mulțumită, grație; din cauza, din pricina . [Var.: datorát, -ă adj.] – V. datori.

    sursa: http://dexonline.ro/definitie/datorita

  2. Am mai auzit aceasta explicatie in cadrul emisiunii “Doar o vorba sa-ti mai spun”. As vrea sa te intreb daca aceasta regula se regaseste si in surse oficiale?

    Presupunand ca nu exista sursa oficiala, cred ca explicatia este corecta doar pe jumatate. Mi se pare corecta afirmatia conform careia “datorita” are o conotatie pozitiva, insa mi se pare ca gresesti atunci cand spui ca “din cauza” are o conotatie doar negativa. De unde rezulta aceasta conotatie negativa? Cred ca “din cauza” se poate folosi atat cu un efect pozitiv, cat si cu unul negativ.

    1. Consider sursă oficială, în mediul online, site-ul Academiei Române și nu am găsit nicio informație legată de acest subiect acolo.

      Alte site-uri ar mai fi, dar depinde în ce măsură fiecare le poate accepta ca surse incontestabile (sau măcar credibile):
      http://www.cna.ro/IMG/pdf/Raport_iulie_2012.pdf (vezi 6.2.5)
      http://www.timpul.md/articol/cum-vorbim-cum-scriem-datorita-sau-din-cauza-26548.html

      Singura explicație pe care o pot da pentru ‘din cauza’ este că se poate înlocui cu unul din sinonimele ‘din vina’ sau ‘din pricina’ care au conotații negative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *