Să pornim de la ideea că există persoane care vor să scrie corect din toate punctele de vedere, dar nu știu cum să folosească tastatura pentru a scrie diacritice.

Vă voi prezenta în continuare metoda pe care o folosesc eu (pentru Windows 7). În primul rând trebuie instalat layoutul în limba română. Pentru asta este nevoie să intrați în Control Panel la Region and Language. Acolo selectați tabul Keyboard and Languages și intrați la Change Keyboards. Adăugați layoutul apăsând pe Add și căutând în listă Romanian. Dintre cele 3 opțiuni prezente, cea mai folosită este Romanian (Standard). Eu nu pot accepta acest layout pentru că îmi “strică” acoladele de care am mare nevoie în PHP. Am ales, așadar, să folosesc layoutul Romanian (Programmers) care, la prima vedere, nu este cu nimic diferit de layoutul English (US) cu care probabil cei mai mulți dintre noi sunt obișnuiți. De fapt chiar puteți renunța complet la layoutul English (US) și să obțineți următoarele setări:
cum-scriu-cu-diacritice

Scrierea cu diacritice folosind acest layout se face foarte simplu și intuitiv, apăsând tasta Alt Gr (din dreapta lui Space) în combinație cu o serie de litere:
Alt Gr + a = ă
Alt Gr + q = â
Alt Gr + i = î
Alt Gr + s = ș
Alt Gr + t = ț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *