“Demult” se scrie legat când este un adverb cu sensul de “cândva / odată”: Am fost demult la şcoală.
“De mult” se scrie dezlegat când este format dintr-o prepoziţie şi adverbul / adjectivul “mult”: N-am mai fost de mult (timp) la şcoală.
După cum se observă, diferenţa este foarte mică aşa că scrierea necesită multă atenţie.
Când se expresia se scrie dezlegat, adjectivul “mult” se acorda cu substantivul care îl urmează: N-am mai fost de multe zile la şcoală.
🙂
Din seria “ve-ti vedea…..”, sau “a lua la cunostiinta”…
Salut-ari! 😛
de mult sau demult: Cand e cantitativ, cand exprima cantitatea, se scrie “de mult”. Cand e vorba despre timp, cand se refera la interval de timp, e “demult”. Astia nu explica cum tb. Baga oamenii in ceata.
Exemple: neobisnuit de mult (cantitativ), n-a mai atins-o de mult timp, oricat de mult ne-ar placea, starea de sanatate s-a imbunatatit neasteptat de mult etc.
Exemple: iti amintesti ca nu chiar atat de demult (cu referire la timp), ca in vremurile de demult etc.
Exemple: cat de mult si-a dorit (cantitativ), i-a prins atat de mult incat l-au facut si l-au desfacut…, se vorbeste atat de mult despre…, oamenii ne spun cat de mult isi…, si mult mai demult (tenporal), in vremuri de demult ne-a salvat de la…, ne-a salvat de mult prea urata (cantitativ), el a facut atat de mult ca sa ne salveze etc.
Ce o fi asa de greu?! Astia sunt experti in nasterea si intretinerea unei, sa ii zicem “dileme”, desi asta nu e nici pe departe, pentru ca problema este prea prosteasca, pt. a putea fi catalogata drept asa ceva. Bafta.
Cel mai simplu mod de verificare.
demult – raspunde la intrebarea “cand?”
de mult – raspunde la intrebarea “de cand?”
Ex.
Am cunoscut-o pe prietena mea, demult. “cand am cunoscut-o?”
De mult nu am mai fost la cinema. “de cand nu am mai fost…?”
Cred ca am explicat destul de bine.