Regretabil de multe persoane încurcă aceste cuvinte. Poate din cauză că toate sunt pronume demonstrative, dar asta nu este o scuză.

Dificultatea sporită cred că este dată și de faptul că acea și aceea sunt două forme pentru același pronume. Diferențele sunt mici, dar prin faptul că nu le ignorăm putem scrie corect.

Pronumele acea este antepus (adică stă în fața substantivului pe care îl determină) și, din moment ce este însoțit mereu de un substantiv, are rolul de adjectiv pronominal demonstrativ. Ex: Acea carte este a mea.

Pronumele aceea este postpus (adică stă după substantivul pe care îl determină), iar în acest caz are, la rândul lui, rol de adjectiv pronominal demonstrativ. Ex: Cartea aceea este a mea. Dar poate să aibă rol și de pronume demonstrativ atunci când nu însoțește un substantiv. Ex: Aceea este a mea.

Pronumele aceia se deosebește de formele de mai sus prin gen și număr. Dacă acea și aceea au genul feminin și numărul singular, pronumele aceia are genul masculin și numărul plural. La fel ca aceea, poate determina (sau nu) un substantiv. Ex: Munții aceia sunt înalți. Ex: Aceia sunt înalți.

10 thoughts on “Acea / Aceea / Aceia (cum se scrie corect?)”
  1. Stiti din ce cauza avem atatia analfabeti in Romania? Deoarece nu explicati pe intelesul tuturor!

    V-ati complicat atat de mult cu explicatiile incat mai rau bagati in ceata o persoana decat s-o faceti sa inteleaga ceva.

    Nu era mai simplu spus asa?

    Feminin singular

    acea fata
    fata aceea
    Care fata? Aceea

    Maculin plural

    acei baieti
    baietii aceia
    Care baieti? Aceia

    Explicati pe intelesul tuturor domnilor, nu doar pentru genii!!!

    1. BIG LIKE! DA!!! Și mai fac și „shaming” la început. Intri să vezi răspunsul rapid nu să te simți prost și să citești 1 pagină întreagă. Pe unii nu-i interesează explicațiile amănunțite.

  2. Tu spui ¨nu ie corect acea¨. De unde stii cum e corect cand tu insuti nu stapanesti gramatica limbii romane. Verbul – a fi – la timpul prezent se scrie ¨este¨ nicidecum ¨ie¨ . Si expresia -acea- se foloseste in vorbirea uzuala. De exemplu: Acea fata, acea floare, acea gandire….etc. Din ce zona vii?

  3. De când se scrie ¨ecsemplu¨ în loc de ¨exemplu¨ ? Văleu!!! E țara plină de agramați. Helo! Ministerul Educației unde sunteți? Sau mai sunteți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *